Recepty na domácí nanuky
Léto a zmrzliny, to je zkrátka neodmyslitelná kombinace.
Když se ale nechcete celé prázdniny osvěžovat jen obarveným cukrem v lepším případě, v horším různými glukózo-fruktózovými sirupy (levnější a pro zdraví ještě horší varianta cukrů), můžete si takovou poctivou zmrzlinu vyrobit doma.
A pro vás, co byste přeci jen raději mlsali venku, přidávám pár tipů, jak poznat tu kvalitnější verzi zmrzlin a nanuků. Na rovinu si ale pojďme říci, že to jsou prostě cukrovinky, takže nehledejte dietní zázraky :)
- Vždy je lepší cukr třtinový a kokosový než glukózo-fruktózové sirupy či umělá sladidla (pokud tedy nemáte nějaká specifická zdravotní omezení).
- U ovocných nanuků hledejte ty s nejvyšším možným podílem ovocné složky.
- Vyhněte se umělým barvivům.
- Preferujte zdravé tuky, např. kakaové máslo před palmovým olejem.
- U balených nanuků budete mít zpravidla větší jistotu nezávadnosti a snadnější přehled o složení.
- Točené a kopečkové zmrzliny si dopřávejte jen u poctivých zmrzlinářů. V případě, že nedochází k pravidelné sanitaci strojů nebo se používají nekvalitní vstupní suroviny, dochází pak ve zmrzlinách k rozvoji kolonií bakterie Enterobacteriaceae. Což je to bohužel běžné, jen letos v létě zjistila SZPI, že každý třetí odebraný vzorek, nebyl v tomto ohledu v pořádku.
Domácí nanuky - recepty
Nepíšu přesné gramáže, jelikož má každý jiné formičky na nanuky, bylo by to zavádějící. Držte se spíš poměrů, které nepočítám dle gramáže, ale odměřuji v hrnku. Recepty jsou snadné a nanuky můžete vyrábět spolu s dětmi, o to více jim pak budou chutnat.
Na KOKOSÁK budete potřebovat:
- hrnek kokosové smetany (nebo kokosové mléko s co nejvyšším podílem kokosového extraktu, min. 85%)
- 2 lžíce strouhaného kokosu (klidně i více, záleží na konzistenci, které chcete dosáhnout) + na zdobení
- 1 lžíce cukru z kokosového květu (nemusí být, ale skvěle dotváří chuť)
- na zdobení 80% belgická čokoláda (nebo dle chuti)
Strouhaný kokos jsem nechala nejprve odmočit ve smetaně. Nasákl se a v nanuku pak netvořil nepříjemně ostré kousky. Do směsi jsem přidala ještě cukr, promíchala, nalila do formiček a nechala zamrazit.
Nanuky jsem dozdobila rozpuštěnou čokoládou, některé ještě posypala kokosem.
Na MELOUŇÁK budete potřebovat:
Červená část:
- 1:1 rozmixovaný melou a kokosová smetana
- chia semínka
Zelená slupka:
- matcha čaj (jen pozor, po zmrznutí směs s matchou ztmavne, takže stačí, když bude směs při přípravě světle zelená, bude pak samozřejmě i lépe chutnat.
- kokosová smetana
Nejlepší jsou formičky "na stojáka". Nejprve je naplníte melounovou vrstvou, necháte zamrazit a pak až přidáte zelenou směs.
Na OŘECHÁČ budete potřebovat:
- 3:1 kokosové smetany a lískooříškového másla nebo burákového másla (můžete použít i kešu máslo, máslo z vlašských ořechů... ), poměr můžete samozřejmě měnit a hrát si tak s intenzitou oříškové chuti.
- na ozdobu 80% belgická čokoláda
Na OVOCŇÁK budete potřebovat:
- 1:1 kokosové smetany a rozmixovaného ovoce, za mě je chuťově top mango a jahody, ale kreativitě se tu meze nekladou
- jahody jsou skvělé v kombinaci s mátou nebo bazalkou, zkrátka jen rozmixujete ovoce s čerstvou bylinkou
Příchutě můžete samozřejmě různě kombinovat. Jestli máte formičky "na stojáka", pak zkuste "rainbow" efekt. Nejprve nalijete kokosovou smetanu, potom rozmixované ovoce, lehce místy směs promísíte a dáte zamrazit. Vznikají tím krásné kousky. V našich formičkách toho úplně nešlo dosáhnout, ale tak na chuti to rozhodně neubralo.
Když nemáte stroj na zmrzlinu, vzniká jeden technologický zádrhel a to je tvorba krystalů. Takové krystaly pak totiž narušují nejen vzhled, ale i konzistenci a chuť nanuků. Proto doporučuji si nedělat nanuky do zásoby. Nejlepší chuť budou mít vždy co nejčerstvější. Takové 4 hodiny od zamražení to je pohádka.
Pokud byste přeci jen chtěli nanuky do zásoby, zkuste do receptury přidat žloutky. Neptejte se mě, jak přesně to chemicky nebo fyzikálně funguje, žloutky zkrátka naruší či zpomalí tvorbu těchto krystalů. Žloutky si ale vyšlehejte na páře do pěny (zbavíte se tak nežádoucích bakterií) a pak nechte vychladnout. Žloutky můžete přidat do všech uvedených receptů.
Na nanuky používám nejčastěji kokosové mléko/smetanu. Máme ho rádi, navíc je vhodné i pro ty, kteří mají potíže zpracovat kravské mléko nebo jeho složky a též má krémovější konzistenci než jiná ČISTÁ alternativní mléka (mandlové, konopné, sójové, ...).
Užijte si nanukové hody!
Míša