Novinka! Zásilky expedujeme i na Slovensko.
Zákaznická podpora:

Narozeninový dort no.2 - recept

Recept na úžasný dort k druhým Olíčkovým narozeninám!

... poslední kousek dojídal s blaženým výrazem druhý den k snídani.

Dort je bezlepkový. Byť je skoro celý z čokolády, není hutný. V dortu jsou jen tři lžíce kokosového cukru a myslím, že byste se obešli i bez nich, pokud by to byl pro vás nějaký výživový zádrhel.

Nebudete potřebovat mnoho ingrediencí, ale o to více je potřeba dbát na jejich kvalitu. Stěžejní surovinou je čokoláda. Voltáž můžete zvolit libovolně dle svých chuťových preferencí, já jsem vyzkoušela několik variant a nejoblíbenější pořád zůstává ta s 80% belgickou čokoládou. Receptura Vám bude fungovat i s čokoládou mléčnou (např. s 51% čokoládou - tím jen naznačuji, že nemyslím Milky a podobný NEčokolády!), jen počítejte s tím, že pak bude celý dort podstatně sladší. Čokoláda vnáší do dortu chuť, kterou už ničím jiným nenahradíte ani nevylepšíte. Takže na ni nešetřete a rovnou zapomeňte i na ty čokolády "na vaření"! Další ingrediencí, na které si dávám záležet je smetana ke šlehání. Tentokrát jsem měla čerstvou smetanu z trhu, a to bylo něco! Jedna věc je, že po našlehání drží a drží a drží, můžete jí klidně použít i na zdobení sáčkem a óóólalááá nepotřebujete žádné stabilizátory a "lepidla", stačí skočit na trh nebo na farmu. Přestože je v receptuře cukru málo, použila jsem kokosový, vnese vám tam totiž lehkou karamelovou chuť. Zkrátka, když se budete držet stejně kvalitních ingrediencí jako já, zaručuji vám, že bude dort chutnat milionově! V jiném případě se vám určitě taky povede, na pohled nejspíš k nerozeznání od originálu, ale chuť bude tíhnout spíš někam ke Světozoru ;)

Tak pojďme na to!

Čokoládový krém na vnitřní plnění dortu je třeba připravit již den předem, musí se odležet, provonět a vychladit. Když ho necháte zrát opravdu celých 24 hodin, bude neuvěřitelně krémový.

Budete na něj potřebovat:

550ml čerstvé farmářské smetany ke šlehání
150g 80% belgické čokolády
dřeň z 1/2 vanilkového lusku

Smetanu svaříme, stáhneme z plotny a za stálého míchání v ní rozpustíme nalámanou čokoládu, přidáme vanilku. Jakmile bude čokoláda dokonale rozpuštěná, krém ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.

Přelejeme jej do mísy, necháme vychladnout, přikryjeme a uložíme do ledničky.

Světlý krém na ozdobu lze připravit až před samotným zdobením. Přísady stačí jednoduše vyšlehat do hladkého krému.

250 g bio mascarpone
250 g bio ricotty
1 lžíce cukru z kokosových květů

Korpus:

50g 80% belgické čokolády
100g měkkého čerstvého farmářského másla
dřeň z 1/2 vanilkového lusku
90g bio rýžové mouky hladké
špetka růžové himalájské soli
5 žloutků
4 bílky
1 zarovnaná lžíce cukru z kokosových květů
300g jahod, borůvek, malin, ostružin, rybízu, jak je libo. Pokud zrovna není sezóna doporučuji sáhnout do zásob v mrazáku, pokud i tam jste na suchu, pak nezbývá, než nějaké mražené koupit.
kokosový olej na vymazání plechu

A dno dortové formy o průměru 20cm.

Jak na to?

Ve vodní lázni (nebo na páře) rozpustíme čokoládu. Stáhneme z tepla, přidáme máslo, vanilku, sůl a vyšleháme do pěny. Pak vmícháme žloutky, postupně jeden po druhém.

Zvlášť vyšleháme bílky s cukrem. Pozor ale na konzistenci! Sníh by měl zůstat krémový, rozhodně ne takový, aby šel "krájet"!

K bílkům opatrně přidáme čokoládovou hmotu a šetrně promícháme, konzistence by měla být hladká a nadýchaná. Jako poslední postupně přidáme prosátou mouku a opět opatrně zapracujeme.

Troubu si předehřejeme na 205C. Dno dortové formy vymažeme kokosovým olejem. Naběračkou na plech vylejeme porci čokoládového těsta, uhladíme k okrajům a dáme na 7 minut péct.

Tenké korpusy peču vždy takto po jednom. Jen dávejte pozor, aby se vám nepřipekly. Jde opravdu o slabé cca 5mm vrstvy těsta. Jamile je korpus upečený, okraje se začnou oddělovat od formy. Po vytažení korpus hned sejměte a dejte vychladit na mřížku. Postup opakujte, dokud máte těsto. Čím více "forem" a místa v troubě budete mít, tím efektivnější vaše pečení bude.

V případě, že byste se s tím nechtěli takhle piplat jako já, můžete těsto vylít na velký plech a tvar výsledných korpusů vykrájet až po upečení. Vykrajujte ale hned, jakmile vytáhnete korpus z trouby, pak jej dejte vychladit na mřížku.

Dobu pečení korpusu přizpůsobte vaší troubě, ideální je nepéct v režimu horkovzduch. Korpus by měl po upečení zůstat vláčný, může na vás lehce působit nedopečeným dojmem, hlavně nesmí být vysušený a spečený.

Mezitím, co korpusy chladnou, můžeme dokončit čokoládový krém. Vychlazený z ledničky jej při vysokých otáčkách vyšleháme. Krém zesvětlá a nabyde na objemu, bude nadýchaný a krémový. Jen pozor, ať jej nepřešleháte. Už se mi to bohužel stalo, tak raději varuji, že hranice mezi dokonalou konzistencí a zdrcnutím je velmi tenká.

Čerstvé ovoce umyjeme, usušíme a nakrájíme (pokud je třeba). Mražené zahřejeme v kastrůlku s lžící kokosového cukru, necháme chvilku prohřívat. Pak jej scedíme a necháme v sítku chladnout a okapávat všechnu přebytečnou šťávu.

A jdeme do finále. Vrstvíme na sebe korpusy, krém, ovoce, každý korpus rovnoměrně stlačte, ať vám nevznikají mezery mezi ovocem a krémem, dort bude rovný a stabilní. Krém nanášejte až k okrajům. Vrchní korpus už nepotírejte čokoládovým krémem. Okraje dortu krémem precizně vyplňte a uhlaďte. Dejte vychladit do ledničky. 

Připravte si bílý krém. Naneste ho na vychlazený dort a dle potřeby uhlaďte. Před podáváním nechte dort uležet, opět nejlépe přes noc. Dort zvláční a chutě jednotlivých vrstev se propojí.

ZDRBLOtip:

Pokud byste chtěli dort vyšší nebo vícepatrový, pak stačí navýšit ingredience. Mám vyzkoušené, že krásně drží i 3 patra na sobě bez nějakých speciálních výztuží. Nechte ale každé patro zvlášť vychladit a ztuhnout přes noc, než budete dort skládat. Všechny ingredience násobte 3x.

Ozdoby a svíčky na dort jsou značky Rex London, k dostání např. na bonami.cz. Mají různá barevná provedení a motivy. Nejvíc jsem ocenila papírový pás kolem obvodu dortu, zakryl totiž všechny nedokonalosti ;)

Papírové ozdoby jsem na dort dávala až před začátkem oslavy. Na zbytku dortu vydržely až do večera, aniž by se nějak rozmáčely.

Tak držím palce, ať se vše vydaří! Doufám, že se pak pochlubíte :)

Zdravím Vás já i Olíček a jeho mlsný jazýček ;)

IMG_7017

IMG_7034

IMG_7040

IMG_7045

IMG_7056

IMG_7059

 

ŽIVOT Instagram zdravablondyna NA INSTAGRAMU
Zdravá žena
Zdravá žena
Ženské tělo se s věkem mění, stejně tak jeho potřeby. Buďte stále svěží a fit.
Přejít do kategorie
Těhotenství
Těhotenství
Podpořte své tělo živinami, které jsou nezbytné pro ochranu vás i miminka.
Přejít do kategorie
Dětská výživa
Dětská výživa
Živiny, které dětem nejčastěji chybí a které z běžné stravy jen obtížně získáte.
Přejít do kategorie
Přidejte se k nám!
Naší komunitu žen, maminek, tatínků (pár jich tu máme!) si hýčkáme.
Díky newsletterům budete s předstihem vědět o všech akcích, slevách, novinkách i předprodejích. Některé nákupní bonusy zasíláme pouze našim odběratelům! Každý měsíc se navíc bude automaticky účastnit slosování o dárkový poukaz.