Ach to tiramisu - recept
Je pravé, je italské a je odlehčené. Byť není přeslazené, je pěkně nebezpečné, člověk je totiž právě kvůli tomu vždy připraven na další kousek. Je odzkoušené a prověřené na mnoha našich cukrujících i necukrujících hostech. Tímto vyzývám všechny, kteří si ho u nás vychutnávali, aby níže zanechali komentář svých chuťových dojmů! ;)
Než začnu s výčtem položek, přijde moje obvyklé upozornění, že výsledek závisí vždy na kvalitě jednotlivých vstupních ingrediencí. Chcete-li opravdu vynikající chuťový profil a nutriční potenciál, který i v tomhle dezertu může být, použijte kvalitní vejce, smetanu od farmáře, ricottu v bio kvalitě, espresso z čerstvě pražené kávy, pravý vanilkový lusk a nefalšované kakao!
Co tedy budete potřebovat?
6 žloutků z BIO vajec
500ml smetany ke šlehání nejlépe farmářské, pokud neseženete tu, pak alespoň BIO
500ml poctivé bio ricotty
1 lžíce kokosového cukru nebo třtinový vanilkový (nemusí být nebo ho může být naopak i více, vy mlsálkové ;) )
300g piškotů (Cukrářské, bezlepkové, klasické, to nechám na vás. Já se přiznám, že většinou používám cukrářské piškoty značky Manner, občas si totiž i my zahřešíme!)
2-3 šálky silného espresa a pokud chcete alkoholovou verzi, přidejte ještě 2 lžíce amareta
Zrníčka z jednoho vanilkového lusku
100% kakao na posyp, ovoce na ozdobu (dle sezóny)
Formu používám buď kulatou o průměru 18cm, hranatou velikosti 20x20, nebo skleničky.
Jak na to?
Žloutky šlehám na páře do pěny, pro jistotu se přemáhám a vydržím vždy alespoň 10 minut, abych měla jistotu, že jsem maximálně snížila riziko přeživší bakterií, které by jinak mohly napáchat pěknou neplechu a to obzvlášť, pokud budete dezert podávat také dětem. No našemu Olíčkovi ho neodpírám, zbožňuje ho a bez výhrad ho vždy slupne jako malinu. Pěnu odstavím a nechám pozvolna chladnout.
Připravím si kávu, piškoty a formu.
V robotu vyšlehám smetanu, přidám lžící kokosového cukru (teda jen pokud čekáme návštěvu, my ho tam nepotřebujeme :D), šlehačku opatrně smíchám s ricottou a přidám žloutky (nesmí být horké, to byste riskovali sražení). Důkladně a zlehka promíchám a hurá na plnění formy.
Piškoty z obou stran namočím do kávy, vyložím dno formy, pak zaliji vyšlehanou směsí. Opět vyskládám piškoty a opět zaliji směsí. Horní vrstvu uhladím/zvrásním podle nálady a tiramisu dám vychladit a uležet do lednice.
Teď už potřebujete jen trpělivost. Tiramisu nechte odležet nejlépe přes noc, kdyby to bylo nad vaše síly nebo časové možnosti, tak mu dejte alespoň hodinku.
Před podáváním ho ještě nezapomeňte posypat poctivou porcí pravého kakaa, tím nemyslím Granko a podobné parády ;), lupněte tam třeba malinu a s chutí do toho!
Užijte si ho!
P.S.
Protože na něm vážně ujíždíme, čekáme s Olíčkem na Vaše pozvání ;)