Recept na moje zdravé éňo ňůňo vafle
Když posedávám v kavárně a prcíček vedle mě spinká v kočárku, většinou se pouštím za zvuku jeho spokojeného odfukování do psaní článku (třeba jako teď). Občas mi někdo do té idylky přidá ještě fakt, že si někdo objedná vafli. No jééje, to se rázem rozvoní sladká vanilková vůně až z toho pookřeji a dokonce si říkám (teda spíš říkavala jsem si), že ty vafle snad ani nemůžou být tak špatné :) Ale víte, jak to je, když ptáčka lapají, hezky mu zpívají.
Když jsem byla těhotná, jednou mi vafle i se šlehačkou přistála přímo před nosem. Teda cukr mi skřípal mezi zubama, moje tělo se ocitlo v útlumu a já upadala do kómatu, hypoglykémie jak vyšitá. Děkuji, už nikdy víc.
Ale vafle mě lákat nepřestaly, mají prostě něco do sebe. A tak jsem se nedávno odhodlala a udělala je na sobotní snídani. Tohle nahradíte tím, tohle zase tím,... žádné extra vážení ani počty a ono to nakonec vyšlo na první pokus. Samozřejmě, že jsem se hned pochlubila fotkou na insta a fb, načež jste mě zaskočili, píšete si o recept. A tak jsem si zopakovala vaflový mejdan, tentokrát vše odměřila a recept je tu.
Asi na 8 vaflí (záleží, jak velký hrnek použijete) si připravte:
1 hrnek jemných vloček (já použila jemné vločky Organic Oats)
1 hrnek mouky (já použila celozrnou špaldovou)
1 lžíce prášku do pečiva
1,5 hrnku mléka (já použila konopné)
1 banán (vegan recept) nebo 1 vejce (když použijete oboje, mělo by to též fungovat)
skořice nebo vanilka, dle chuti
Jestli jste proteiňáci, pak si tam sypněte klidně i odměrku proteinu (já to zkoušela s I Love Bio Protein a parádička)
Pokud vynecháte banán a jste cukrouši, pak si přidejte do směsi ještě sladidlo dle libosti, třeba kokosový cukr zafunguje skvěle, dodá jemně karamelovou příchuť
Na "polevu"
Bílý jogurt z farmy nebo rostlinný jogurt (z kešu, mandlí, kokosový, ...)
Ovoce, ořechy a moje oblíbená rozpuštěná 80% belgická čokoláda
Jak na to?
Stačí smíchat ingredinence na vafle, důkladně rozmixovat a "vaflovat". Nedržte se úplně striktně receptu, je tam pár proměnných, hodně záleží, jaké použijete vločky a mouku (nemluvě o proteinu) některé do sebe pohltí více tekutiny, jiné méně, s tím souvisí i to, jaké zvolíte mléko. Já jsem měla výsledné těsto hodně husté (s těstem na palačinky nesrovnatelně, s klasickým těstem na vafle nedokážu porovnat, nikdy jsem jej nedělala).
Vaflovačku před každou várkou vymazávám kokosovým olejem, ani ne tak kvůli přichycování, ale kvůli chuti a povrchové struktuře. A ještě jeden tip, neotvírejte vaflovačku dřív, než se těsto krásně propeče, jinak se vám vafle "rozpůlí" a nebude ani po dodělání vypadat zrovna výstavně :)
Držím palce, ať se vše podaří!
Míša