Není protein jako protein!
Je to vážně vtipný. Čas od času si vzpomenu (a opravdu se hodně sama sobě směju) na své obavy v době, kdy jsem začínala chodit do fitka. Byla jsem doslova v panice, chvílema v hysterii z toho, že si 2x zacvičím, naskáčou mi svaly jak Pepkovi námořníkovi, zmizí prsa a stane se ze mě mastodontní obryně. Bála jsem se dotknout činky a raději hledala co nejmeší váhy. Jsem přece ženská, no ne?! :D Vyvracet mi tenhle "strach z železa" mohl kde kdo, ale nakonec jsem si na to musela přijít sama. Svalově disponovaná jsem, přesto mi pořádně vyrýsovat a vytvarovat tělo dá ohromnou práci a je k tomu potřeba opravdu velké zátěže a vytrvalosti. Záhy jsem pochopila, že mé prvotní obavy byly opravdu zcela mimo realitu.
Jakmile jsem se dostala přes tenhle první a do dnes široce rozšířený mýtus (tedy alespoň mezi námi ženami), postavil se mi do cesty další :)
Cože?! Mám pít protein po tréninku? Ani náhodou! A šlo to na novo, bude ze mě kulturistka, babochlap... A tak mi zase nějaký čas trvalo, než jsem pochopila, jak klíčová je výživa po tréninku, jak nesmyslné je nejíst nebo si dát jablko a hladovět nejlépe až do rána, protože z jídla večer se přeci tloustne :D A podle toho, co slýchávám v šatnách soudím, že tyhle teorie BOHUŽEL razí stále mnoho žen a slečen. Druhým extrémem je zase zhltnout na baru ve fitku koktejl banán+mléko+protein. Tenhle "požitek" bych na Vašem místě taky rozhodně vynechala. A přitom najít zlatou střední cestu, která splňuje alespoň základní parametry výživy a dává smysl, rozhodně není obtížné a stojí to za to.
Správná výživa, vhodně dávkovaná a konzumovaná ve správný čas má doslova zázračné účinky a to nemluvím jen o hubnutí, nabírání svalů, regeneraci, ale také o celkovém fungování organismu, hormonálních procesech a dopadu na naší psychickou stránku. Vždy budou rozdíly mezi tím, co je ideální pro ženy a co je top pro muže a vždy bude rozdíl i v rámci každého jednotlivce, přeci jenom každé tělo je originál a fungování se v mnoha směrech může lišit. Přesto, základní principy se vyplatí znát, a když je pak v rámci své individualty trošku poupravíme, využijeme tak na maximum potenciál našich těl.
Jeden z principů, který je snad nezpochybnitelný: "Po kvalitním tréninku si zasloužíme kvalitní protein."
Můj posun netrval tak dlouho a já se těšila po každém tréninku na odměnu. V šatně jsem si umíchala protein a s klidem a mírem ho popíjela cestou domů. Nejsem sice odborníkem na proteiny s velkým "O", ale víte co? Podle mě jím není téměř nikdo. Ať si říká, kdo chce, co chce, proniknout na 100% do téhle problematiky v podstatě nejde, tedy pokud nejste chemik, fyzik, nemáte tituly před jménem i za jménem, reálné zkušenosti z výroby a nadhled "obyčejného" člověka. Chcete-li znát skutečnou pravdu, pak Vám jen etiketa nestačí a nestačí Vám ani většina recenzí. Všimněte si například, jaké parametry se hodnotí snad nejčastěji. Pro mě naprosto nepodstatné aspekty nebo rozhodně ne natolik důležité, abych se podle nich rozhodla, zda si protein koupím nebo ne. Chuť? Jak je sladký? V kolika příchutích se nabízí? Cena? Levně a kvalitně, to u proteinu prostě nejde (a mezi námi, v čem ano?), tak proč přepočítávat cenu na gram? Jak velké odměrky jsou v pixle, jak snadno ho rozmíchám v šejkru?
Já sleduji kvalitu a tu z mého pohledu určuje mimo jiné původ vstupních surovin. Znám ho? Chlubí se jím výrobce? Pokud je původ neznámý, co je v sázce? U mléčných proteinů mě zajímá, z jakého mléka jsou získávány. Nevíte-li to, riskujete například, že budete svou koupí podporovat podávání geneticky modifikovaného hormonu rBGH dojným krávám a to je problematika, která stojí za zmínku, ale psát o tom více, odvedu vaši pozornost od původního tématu. S aplikací takového hormonu je spojeno i podávání antibiotik a tak dále a tak dále. Myslet si, že monstrózní mlékárenský průmysl a jeho praktiky se nedotýkají proteinů, je naivita. A tak si říkám, že kupovat BIO jogurty, BIO sýry, BIO mléka, BIO všechno a pak se "naládovat" obyčejným proteinem, je na hlavu postavené, no ne?
Umělá sladidla, ochucovadla, aromata, syntetické vitamíny, instantizující složky, nežádoucí balastní aditiva... To všechno je v proteinech mnohdy nadbytečné a jen odpoutává pozornost od kvality stěžejní ingredience a pokud ta je kvalitní, proč ji zbytečně ponižovat?
"Ten je skvělý, ten se hned rozpustí a nepění." Tak to já si raději pěkně zašejkruju a vypiju i s čepicí pěny! Proč? Tak třeba zrovna pěna může být poznávacím znakem právě nativní sušené mléčné bílkoviny. Když to pění, je to nedenaturovaná a čerstvá bílkovina s nižším pH, které mimo jiné podporuje optimální trávení, tedy využití a zpracování bílkoviny. Tu můžeme degradovat na lehce rozpustný a nepěnící prášek, ale stojí to za to? Něco za něco je i v případě rozpustnosti aneb v dnešní době má vše své řešení. Co se špatně rozpouští, to raději "vylepšíme", přidáme instantizující složky nebo upravíme technologii výroby, bílkovinu lehce "povaříme" a "superskvěle" znehodnotíme. Co si spotřebitel žádá, to prostě dostane!
Já mám svého favorita mezi proteiny. Splňuje vše, co je z toho mého pohledu důležité. Je to férový protein. Ať už se na něj dívám jako fitness maniak, bio maniak, milovník zdravého životního stylu, milovník a ochránce životního prostředí, ochránce zvířat, výživový poradce, kojící máma, milovník kvalitních a funkčních potravin, věčný skeptik vůči doplňkům stravy. Je sice pravda, že neuspokojí vegany, ale řekněte, kdo z nás je vegan? ;) A kdo z nás je vegan, který by nadával na I Love Bio Protein?
Ano, básním tu o I Love Bio Proteinu. Stál mi na kuchyňské lince dva měsíce, než jsem se zotavila po porodu a začala zase cvičit. A byla jsem nadšená ještě dřív než jsem ho vůbec otevřela. A vy už skoro víte proč. Můžu cvičit, kojit i proteinovat bez obav. A to je něco :)
Samotná výroba tohoto proteinu neprobíhá v nadnárodních mlékárenských korporacích, které mají své "továrny na proteiny" rozesety po celém světě a které nabízejí své suroviny za bezkonkurenčně nejnižší ceny na trhu (opět otázka cena versus kvalita). Naopak, I Love Bio Protein se rodí v lokální rakouské mlékárně, která si zakládá na odlišné filozofii a standardech než výše zmíněné korporace. A tak je možné zaručit například i něco tak "neskutečného" (alespoň ve světě mléčných proteinů), jako je původ vstupní suroviny, tedy mléka. V tomto případě si můžete být jisti, že mléko pochází z evropských biofarem, konkrétně z Rakouska, Švýcarska, Německa a Velké Británie.
Jeho další výhodou je samotná receptura, v jednom balení najdete Whey Protein, Native Whey i Micellar Casein, vše v optimálním poměru. Optimální je také poměr "pomalých a rychlých" proteinových frakcí. Na složení se vyplatí mrknout rozhodně blíže. Nepochybuji, že dospějete k závěru, že si výrobce dal opravdu záležet, neustoupil z požadavku na maximální bioaktivitu (tedy z toho, aby neutrpěla kvalita proteinových frakcí) a stejně tak nebyla potlačena ani myšlenka přirozenosti, neboť vše je navrženo tak, aby to bylo v souladu s přirozeným fungováním lidského organismu.
A tak využití I Love Bio Proteinu není třeba omezovat jen na potréninkové koktejly, stal se nedílnou součástí naší "špajzky". Do smoothie, raw dezertů, domácích zmrzlin, ovesných vloček, proteinových pudingů, ... tam všude se hodí a tam všude je prostě potřeba.
Protejnujte kvalitně!
Míša