Happy Valentine's Day ... Pancake cake
Na Valentýnu zrovna neulítávám. I když ... dostat květinu a připomenout si, kolik lásky doma máme, je přece krásný! Navíc, účel světí prostředky a já si už dlouho brousila zuby na palačinkový dort. Uznejte, jaký jiný den by unesl něco tak kýčovitého? :)
...
Ani nevím, jak se to stalo, ale během dopoledne byl do poslední maliny fuč, zřejmě další živoucí důkaz toho, že láska prochází žaludkem.
...
Samozřejmě, že byl tak trochu "jiný". Bezlepkový, s minimem cukru (alespoň v porovnání s běžnými recepty) a navíc snadno připravitelný i v bezlaktózové variantě.
A tady konečně recept, kdybyste chtěli podlehnout i vy.
Ingredience:
Palačinky:
3x těsto na bezlepkové palačinky
Náplň, zdobení:
Domácí jahodová marmeláda (použila jsem opravdu poctivou a bez přidaného cukru)
Bio zakysaná smetana + chia semínka (pokud chcete bezlaktózovou variantu, nahraďte zakysanou smetanu např. sójovým nebo kokosovým jogurtem)
cca 50g 70% belgické čokolády + lžíce kokosového oleje
Mražené nebo čerstvé ovoce, ořechy, čerstvá máta
Nejprve jsem se pustila do přípravy palačinek. Dort jsem chtěla spíš menší a vyšší, sáhla jsem tedy po mini pánvičce. Mezitím, co jsem připravovala palačinky a odkládala je na talíř k vychladnutí, jsem připravovala dva, vlastně tři druhy náplní. Jahodovou marmeládu jsem měla hodně hustou, takže jsem ji zředila horkou vodou. Lépe se pak roztírala a mohla jsem ji nanášet v tenčích vrstvách, čímž jsem zjemnila i výslednou sladkost. Bio zakysanou smetanu jsem smíchala s chia semínky a nechala odležet. Pak jsem měla v plánu rozpustit čokoládu s lžící kokosového oleje a vytvořit tak čokoládový topping. Na čokoládu jsem ale zapomněla a trochu ji připálila, takže se u nás tato třetí náplň (a poleva) bohužel nekonala.
Pak už jen zbývalo vrstvit palačinky a střídavě je potírat náplněmi. Ozdobit ovocem, oříšky, mátou, pro efekt lehce poprášit cukrem, pozvat kluky ke stolu a ukrajovat a ukrajovat a ukrajovat …
Enjoy!