Extra rychlý nepečený koláč - recept
Bezlepkový, nepečený a rychlý. V lednici Vám chvíli vydrží, takže lehkou snídani nebo svačinky pro své mrňousky máte na pár dní vystarané.
Borůvková sezóna je stále v plném proudu, takže volba ovoce byla jasná. Ale stejně dobře Vám bude chutnat i s malinami, ostružinami, meruňkami, hruškami, švestkami, ... no použijte, co vám spadne do klína. My zatím zahrádku nemáme, ale na trhy si vždy pro čerstvé a sezónní ovoce zajedeme a vyplatí se! Dbejte, aby bylo ovoce vždy dokonale zralé a kyselejší druhy předem lehce spařte.
Ingredience:
asi 220g bílé kulatozrnné rýže
150g farmářského nebo bio tvarohu
2-3 lžíce kokosového oleje
220g lesních borůvek
zrníčka z jednoho vanilkového lusku
1 lžíci kokosového cukru (nemusí být, hodně záleží na kyselosti borůvek a vašich cukrových potřebách)
10g chia semínek
strouhaný kokos na posypání, malé lístky máty na ozdobu
Na koláč jsem použila formu 20x25cm.
Jak na to?
Uvařenou rýži nechte důkladně odkapat (tedy pokud se vám voda nevyvařila) a lehce vychladnout. Přidejte kokosový olej a cukr, promíchejte a ujistěte se, že se olej i cukr dokonale rozpustil. Do vlažné směsi přidejte ještě tvaroh, chia semínka, vanilku a vše důkladně promíchejte. Konzistence by měla po umíchání "zkašovitět". Připravte si formu (není třeba vymazávat). Vložte do ní 1/2 rýžového těsta, rukou rozprostřete (kdyby se vás směs lepila na prsty, stačí je navlhčit), pak posypte borůvkami a postup ještě jednou zopakujte. Vrch koláče posypte strouhaným kokosem (já jsem ho ještě mixovala na jemnější kousky) a ozdobte lístky máty. Teď už jen stačí nechat vychladit v lednici a je hotovo!
Obměňovat můžete nejen ovoce, ale také hlavní surovinu. Bílou rýži lze kombinovat např. s červenou nebo s jáhly, amarantem. Zdobit můžete rozpuštěnou čokoládou. Meze se nekladou, záleží na rozjedenosti a apetitu vašich mini strávníků ;)
Enjoy!