Dáte si s námi brownies? Bezlepkové, samozřejmě
Verdikt byl jasný, 99% z vás si přálo recept, to zbývající 1% snad odpustí. Tak už žádné zdržovačky, jdu na to.
Připravte si:
60ml kokosového oleje (můžete ale použít i kvalitní olivový)
235 g 80% belgické čokolády ("voltáží" čokolády ovlivníte výslednou sladkost dezertu, čím mléčnější čokoládu použijete, tím sladší vaše brownies bude)
Pokud byste chtěli přidávat cukr (já ho nepřidávám nikdy), pak doporučuji kokosový, má jemně karamelovou chuť, která je v kombinaci s čokoládou dokonalá (cukr přidávejte s vejci a ujistěte se, že se do posledního krystalku rozpustil)
2 domácí (nebo bio) vejce
30g bezlepkových ovesných vloček, použila jsem Superfast Oats Gluten Free
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
2 polévkové lžíce espresa (myslím tím už hotové kávy)
špetka růžové himalájské soli
hrst ořechů, použila jsem pekanové, ale výborně chutnají i pistácie, vlašské, ...
hrst sušeného černého rybízu, použila jsem mrazem sušený Black Currants značky Purasana, můžete ale použít i borůvky, maliny, mražené, sušené nebo i čerstvé
Jak na to?
Troubu si předehřejte na 170C, jestli máte možnost vypnout horkovzduch, pak toho využijte, ať nemáte brownis vysušené. Formu vymažte kokosovým olejem a vysypte rýžovou moukou nebo použijte papír na pečení, ale i ten doporučuji vymazat olejem.
Vločky rozmixujte na jemnou mouku, přidejte prášek do pečiva. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a smíchejte s olejem. V robotu vyšlehejte vejce do pěny, postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládu a dále šlehejte, měla by vzniknout hladká a lesklá hmota. Pak postupně přidávejte ovesnou mouku (rozmixované vločky), kávu, sůl. Vše pozvolna ručně nebo v robotu zpracujte na kompaktní hladkou hmotu. Naplňte formu, posypte ořechy, ovocem a hurá s tím do trouby.
Doba pečení je zásadní. Brownies by mělo zůstat uvnitř "lepkavé" a vláčné s pevnější krustou na povrchu. Pečte 20-30 minut, vždy záleží na troubě, u nás například stačí většinou 20-25 minut.
Pokud brownies hned nezmizí, uchovávám ho přikryté pod prodyšnou potravinovou fólií, vydrží totiž krásně vláčné i další dva i tři dny.
Můžete ho připravit i v "bílkovinové" variantě, stačí přidat protein, já používám I Love Bio Protein, úměrně je ale potřeba navýšit kávu i olej, jinak by byla směs příliš suchá.
A ještě jeden, tentokrát vánoční tip: Když brownies nakrájíte na malé kostičky a pro efekt posypete moučkovým cukrem, budete mít úžasné voňavé cukroví, kterému se budě hóóódně těžko odolávat.
Užijte si ho!
Míša