Bezlepkové a bezlaktózové palačinky - recept
Troufám si říci, že tyhle palačinky Vám pochválí opravdu každý. Chuťově jsou bezkonkurenční a jak voní po vanilce! Příprava je pohodlná, netrhají se, nelepí se, otáčí se jedna báseň, zvládnou i pořádnou otočku ve vzduchu.
Jen těch ingrediencí bude nezvykle více. No jo, když ona je to další poctivá receptura, kterou jsem ladila dlouhé roky (ne to ne :D ve vaření mám více štěstí, než rozumu, šlo to rychle ;) ).
Asi na 6 palačinek (záleží na velikosti pánve) budete potřebovat:
2 ks bio nebo farmářských vajec
3 vrchovaté lžíce rýžové mouky
1/2 hrnku konopného mléka (můžete ale použít i mandlové, kokosové, ... )
1 lžíce vanilkového bezlepkového pudingu (k dostání např. v DM)
20g třtinového vanilkového cukru nebo kokosového cukru (receptura funguje i když cukr vynecháte úplně, nebo jej můžete použít více, záleží na vašich preferencích), pokud nepoužijete vanilkový cukr, pak přidejte do těsta zrníčka z jednoho vanilkového lusku
1 lžíce banánového prášku (funguje jako sladidlo, nemusí být)
špetka soli (používám růžovou himlalájskou)
kokosový olej na "smažení"
Příprava je jednoduchá, vše vložte do vysoké mísy, vyšlehejte a nechte pět, deset minutek odstát. Pánev potřete kokosovým olejem (stačí slaboučká vrstvička) a rozpalte. Těsto promíchejte a naběračkou nalijte na pánev porci na palačinku. Nebojte se dělat palačinky opravdu tenké, těsto to vydrží ;)
Buďte trpěliví, palačinky obracejte, až když se samy začnou odlepovat od okrajů! Není třeba je jakkoli zkoumat a pomáhat jim dřív. Akorát si tím zaděláte na potrhance. Pokud je budete připravovat šetrně, viz dále, nemusíte se bát připálení.
Pánev nejprve rozpalte, ale pak plamen ztlumte. Palačinky se budou dělat sice pomaleji, ale nebudou na nich hnědé, spálené skvrny. Dávejte si na to pozor obzvlášť, pokud je děláte pro své děti.
Palačinky většinou zdobím jogurtem s chia semínky, čerstvým ovocem, goji, rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou, ... Čím sladší náplň použijete, tím více můžete ubrat cukru v těstě. Jakmile si vyladíte použitou náplň, možná zjistíte, že není vůbec potřeba sladit těsto.
Užijte si je! Dobrou chuť!
P.S.
Ještě jedna reálná fotka z naší snídaně. Začínáme vždycky spořádaně a vyladěně, ale postupem času (rozumějte pár vteřin) se z toho stane neřízené obžerství, kde se neberou ohledy na ... vlastně na nic :)